CHIȘINĂU – DESTINAŢIA PERFECTĂ PENTRU O CSURTĂ ESCAPADĂ! 

Dezvoltarea turismul la nivel mondial, a crescut interesul pentru destinații mai puțin vizitate, dar care promit să te surprindă. Astfel se caută destinații, aproape de casă, ușor accesibile cu mașina sau autocar la prețuri atractive.
O astfel de destinație este și Republica Moldova, unde se observă o dezvoltare a turismului viticol, cu degustări de vin de la Cricova, Mileștii Mici, Castel Mimi, dar și pentru scurtele opriri pentru cumpărături.

Chișinăul este destinatia perfectă pentru o scurtă escapadă.

                                   

De ce să vizitezi Chișinăul:

- Podgorii renumite pentru productia numeroaselor soiuri de vinuri
- Amabilitatea oamenilor
- Incărcatura istorică
- Bulevardele și străzile late
- Numeroasele sale parcuri.
 

 

 Despre Chișinău se spune că este un oraș al contrastelor, remarcându-se ca centru economic, științific și cultural al Republicii Moldovei, iar numeroasele sale clădiri deschise la culoare, construite din piatră albă de calcar, au condus la numirea sa: Orașul din Piatra Albă.

Ajunși aici nu trebuie să ratezi:
Arcul de Triumf denumit și Porțile Sfinte, este un monument construit în 1841 pentru a comemora victoria armetelor rusești asupra turcilor. În interiorul arcului se află un clopot turnat din metalul tunurilor turcești capturate în război. Pe partea frontală este montat un orologiu mecanic, luminat în timpul nopţii. Arcul veghează centrul Chişinăului de 174 de ani.

Castel MIMI

 


Castelul Mimi, se află situat la aproximativ 30 km de orașul Chișinău, reprezentând o destinație de interes internațional, unică în Republica Moldova. Este una dintre cele mai frumoase capodopere arhitecturale din lumea vinului, povestea sa începând atunci când ultimul guvernator al Basarabiei, Constantin Mimi, plantează primii butași de viță de vie, în incinta castelului.

Constantin Mimi a reușit astfel să edifice primul chateau din țară. Datorită acțiunelor prompte a boierului Mimi industria vitivinicolă a fost salvată de câteva ori, astfel ca Moldova să poată fi astăzi pintre liderii mondiali producători de vin.

 
Situl Arhelogic Orheiul Vechi
                                   
 

 


Orheiul vechi, se află în Republica Moldova, amplasat în valea Răutului, fiind o rezervație cu statut special, înscris in Lista Patrimoniului Unesco.
Complexul este format din orașul medieval Orhei, denumit vechi după părăsirea așezării și întemeiarea unui alt oraș), din ruine și fortificații, locuințe, lăcașuri de cult, etc.

Orheiul Vechi este renumit prin mănăstirile sale rupestre. În Evul Mediu răspândirea vieții monahale ortodoxe și raidurile frecvente ale tătarilor au forțat călugării să meargă adânc în stânci inaccesibile. Ei au extins peșterile existente și au creat cele noi. Unele peșteri sunt bine păstrate în zilele noastre.


 


Conacul Manuc Bey

 

 


Complexul istorico-arhitectural Manuc Bey este amplasat în orașul Hîncești din partea central- vestică a Republicii Moldova; și include următoarele edificii: Palatul lui Manuc, Casa vechilului, Clădirea contesei, Castelul de vânătoare, Turnul de veghe.
Istoria sa incepe după terminarea războiului ruso-turc din 1806–12, Manuc Bei părăsește Bucureștiul, se mută pentru o scurtă perioadă la Sibiu, apoi, în anul 1815, Manuc se mută cu familia sa la Chișinău, în Basarabia țaristă, unde cumpără moșia Hîncești.
Construcția conacului a început sub conducerea fiului său, Murat (Ivan), și a fost terminată abia de către nepotul său, Grigore. Cei doi au construit un castelul în stil francez de o frumusețea uimitoare, cu o grădină de iarnă, turnuri de pază și un parc imens.

Crama CRICOVA

                                  


 


Cricova, reprezintă un Complex Subteran unic, care s-a remarcat în întreaga lume pentru labirinturile sale imense şi pentru vinurile sale excelente.
Este prima întreprindere din Moldova, care produce vin spumant după metoda celebrului călugar Dom Pérignon. Combinatul se afirma printr-o tendință de inovație continuă. În prezent, întreprinderea utilizează cele mai sofisticate tehnologii din lume în domeniul vinificației. Cricova, este cel mai valoros brand din Moldova, fiind cunoscut departe peste hotarele ei.
Datorită condițiilor naturale și a depozitelor de vin unice, Combinatul, încă de la înfiiţare, a dispus de premise excelente pentru producerea vinurilor de cea mai înaltă calitate. Beciurile de la Cricova sunt cu adevărat de neîntrecut în lume. Aici istoria, arheologia și arta vinificației au format un adevărat Oraş Subteran. În prezent, oraşul vinicol se întinde pe o suprafaţă de 53 de hectare, iar galeriile subterane, transformate în străzi, au o lungime totală de 120 de kilometri. De fapt, renumitele beciuri au apărut în urma activităţii extractive din aceste locuri, astfel, de la bun început subsolurile au fost mine de piatră. Multe clădiri din Cricova, Chişinau, Bălţi şi alte oraşe din Moldova au fost construite anume din calcarul extras de aici. În unele braţe ale galeriilor încă se extrage calcar, astfel acest imens oraş subteran continuă să crească!

Beciurile Cricova adăpostesc si o remarcabilă colecţie de vinuri – Oenoteca, care işi are începuturile în anul 1954. Colecţia numără aproape 1,3 milioane de sticle cu vin. Perla colecţiei este vinul roşu de desert “Ierusalim de Paști”. Este singurul exemplar din lume care s-a păstrat din cele 400 de sticle îmbuteliate în 1902 . Un alt exemplar unic constituie o licoare, de asemenea, produsă în anul 1902, în Cehia. Vorbim despre lichiorul Jan Becher, care are la bază 27 de ierburi medicinale şi care se produce şi până în zilele de astăzi.


 

 


Cramele Mileștii Mici


 

O altă cramă renumită în Moldova cunoscută, apreciată și iubită: Milestii Mici cel mai vechi loc de păstrare a băuturii sacre Urmele istoriei se resimt pretutindeni. O raritate specifică este butoiul împietrit solemn pe postamentul de la intrarea în combinat.
Vinăria este cunoscută mai ales pentru cele peste 50 km de galerii subterane, transformate în depozite vinicole, situată la 30 km sud de Chișinău.

Nu uitam sa trecem pe lista Fabrica Bucuria
Bucuria este cartea de vizită a Moldovei. Varietatea enormă de denumiri de bomboane, ciocolată, zefir, marmeladă, biscuiţi, alte dulciuri variate produse de Bucuria a devenit demult, de rând cu vinurile moldoveneşti, un simbol specific al Moldovei. În prezent Bucuria este cea mai mare întreprindere specializată în fabricarea producţiei de cofetărie. Volumul de producere constituie aproape 90 % din volumul producţiei de bomboane din Republica Moldova.